Tuner satelitarny Ferguson AF-7318UCI

Awatar użytkownika
elektron
Posty:30
Rejestracja:27 sty 2019, 19:24
Tuner satelitarny Ferguson AF-7318UCI

Post autor: elektron » 31 sty 2019, 12:21

Autor: bastek206p
Stanąłem przed kolejnym wyzwaniem dostałem tuner Ferguson AF-7318UCI na początku się nie włączał, wymieniłem bezpiecznik i się załączył czyli zasilacz mam z głowy. A drugi problem polega na tym ,że brak zasilania na konwerter przez co nie łapie żadnego sygnału, wymieniłem to co było najprościej czyli stabilizator LM317T który po części odpowiada za zasilanie konwertera (13-18V), i dalej mi nie przychodzi już do głowy co by mogło być nie tak (niestety większość tam to SMD ale może i jakoś to da rade naprawić. Mam też pewną propozycje ale nie chcę nic uszkodzić więc się pytam czy mogę bezpośrednio z zasilacza poprowadzić na konwerter 12V? będzie dużo prościej naprawić.
Przenosiny z poprzedniego silnika forum
Jestem jaki jestem.

Awatar użytkownika
elektron
Posty:30
Rejestracja:27 sty 2019, 19:24

Re: Tuner satelitarny Ferguson AF-7318UCI

Post autor: elektron » 31 sty 2019, 12:21

Autor: swistak
Możesz poprowadzić ale czy nie ma tam po drodze czegoś co może to uszkodzić i zobacz czy elementy SMD się gdzieś nie odlutowały oraz czy nie pękła gdzieś po drodze ścieżka od zasilania

Przenosiny z poprzedniego silnika forum
Jestem jaki jestem.

Awatar użytkownika
elektron
Posty:30
Rejestracja:27 sty 2019, 19:24

Re: Tuner satelitarny Ferguson AF-7318UCI

Post autor: elektron » 31 sty 2019, 12:21

Autor: bastek206p

Chyba się nie uszkodzi jak w menu wyłączę zasilanie konwertera.

Przenosiny z poprzedniego silnika forum
Jestem jaki jestem.

Awatar użytkownika
elektron
Posty:30
Rejestracja:27 sty 2019, 19:24

Re: Tuner satelitarny Ferguson AF-7318UCI

Post autor: elektron » 31 sty 2019, 12:22

Autor: baciu

Wtedy zasilanie będzie na tyle słabe że wzmacniacz w konwerterze nie będzie pracował prawidłowo, tak mi się wydaje

Przenosiny z poprzedniego silnika forum
Jestem jaki jestem.

Awatar użytkownika
elektron
Posty:30
Rejestracja:27 sty 2019, 19:24

Re: Tuner satelitarny Ferguson AF-7318UCI

Post autor: elektron » 31 sty 2019, 12:22

Autor: swistak

Ale to że z menu możesz wyłączyć to jedno a czy jest przejście dalej to 2. Układ odpowiadający za wyłączenie nie jest uszkodzony ?

Przenosiny z poprzedniego silnika forum
Jestem jaki jestem.

Awatar użytkownika
elektron
Posty:30
Rejestracja:27 sty 2019, 19:24

Re: Tuner satelitarny Ferguson AF-7318UCI

Post autor: elektron » 31 sty 2019, 12:23

Autor: bastek206p

Nie mam pojęcia jak to sprawdzić?? Najgorsze jest to ,że niema do tego schematu.

Przenosiny z poprzedniego silnika forum
Jestem jaki jestem.

Awatar użytkownika
elektron
Posty:30
Rejestracja:27 sty 2019, 19:24

Re: Tuner satelitarny Ferguson AF-7318UCI

Post autor: elektron » 31 sty 2019, 12:23

Autor: swistak

Ścieżki możesz miernikiem

Przenosiny z poprzedniego silnika forum
Jestem jaki jestem.

Awatar użytkownika
elektron
Posty:30
Rejestracja:27 sty 2019, 19:24

Re: Tuner satelitarny Ferguson AF-7318UCI

Post autor: elektron » 31 sty 2019, 12:23

Autor: bastek206p

Pobawię się w...? sam nie wiem kiedy tak strasznie czas mnie pogania. ;/

Przenosiny z poprzedniego silnika forum
Jestem jaki jestem.

Awatar użytkownika
elektron
Posty:30
Rejestracja:27 sty 2019, 19:24

Re: Tuner satelitarny Ferguson AF-7318UCI

Post autor: elektron » 31 sty 2019, 12:24

Autor: swistak

Wiem ja tez się tak zbieram do prostego wzmaka ale jakoś nie idzie

Przenosiny z poprzedniego silnika forum
Jestem jaki jestem.

Awatar użytkownika
elektron
Posty:30
Rejestracja:27 sty 2019, 19:24

Re: Tuner satelitarny Ferguson AF-7318UCI

Post autor: elektron » 31 sty 2019, 12:24

Autor: groveider

Witam tak wpadłem bo mnie dawno nie było, więc może coś pomogę a mianowicie bezpieczniki z reguły same nie padają , więc musiało być to czymś spowodowane jednym takim powodem może być uszkodzenie toru zasilania , po czym element uszkodzony już nie powoduje zwarcia ale nie podaje napięcia ,pierwsze co bym proponował sprawdzić to napięcia zasilające według tego schematu:link

dodano 13:50
Schemat ten może nie być idealnym odwzorowaniem tego twojego ,różnice tą możesz sprawdzić na podstawie układu scalonego znajdującego się na s tronie pierwotnej transformatora będzie to ICE 2A265 i to będzie ,ten co się będzie idealnie pokrywał się ze schematem lub ICE 2B265 a w tym wypadku nie jestem pewien ale musisz sam porównać , jeśli jednak wszystkie napięcia będą się zgadzać proponuje szukać krok po kroku zaczynając , mierzyć napięcia od miejsca wprowadzenia zasilania na płytę konwertera i eliminować ewentualne uszkodzenia za koleją.

Przenosiny z poprzedniego silnika forum
Jestem jaki jestem.

ODPOWIEDZ